Hållbart mode som livsstil

Du som gillar kläder och mode kan bidra till mindre klimatpåverkan genom enkla val och steg. Det är dock viktigt att se hållbarhetstänket som en livsstil mer än specifika val. Miljövänliga plagg är en sak, men du kan lika gärna applicera din medvetenhet fullt ut i din vardag.

Här får du en guide för hur du kan förändra dina rutiner och vanor för att dra ditt strå till säcken. Praktiska steg både när det gäller konsumtion av mode och hur du lever ditt liv.

En del av vardagen

Med enkla medel kan du förändra ditt leverne och bli mer miljövänlig på flera plan. Du som normalt köper nytt varje månad kan bidra till mindre klimatpåverkan genom en med medveten shopping. Att regelbundet köpa nya modevaror bidrar till “slit- och slängsamhället” som skadar miljö och klimat. Reflektera därför över dina köpvanor och fokusera hellre på kvalitet än kvantitet.

Agera fullt ut

För att ditt hållbarhetstänk ska bli en naturlig del av din vardag bör du anamma det helt och hållet. Hållbara modeinköp, cykel istället för bil och hemmaodling är tre direkta steg. Det sistnämnda har blivit en trend tack vare smarta tjänster som Florea där du kan handla fröer direkt online. Hemmaodling har ökat efter pandemin bland svenskar och är alltså ett konkret sätt att bli mer hållbar i din vardag. Florea erbjuder dessutom en odlingsskola online där du får tips för att enkelt komma igång med dina Florea-frön.

Välj mode med omsorg

Avslutningsvis är det viktigt att du lär dig välja rätt typ av plagg när det är dags att shoppa. Lika självklart som att du handlar fröer från Florea för att odla hemma, är det att köpa hållbart mode där du känner till plaggets ursprung. Det är även en fördel att välja närproducerat mode och även här går tankegången hand i hand med Florea. Att du alltså gynnar klimatet genom att agera mer lokalt och nära.