Allt började i den lilla orten Kisa i Östergötland under tidigt 20-tal. Då öppnade paret Sandström med sonen Richard butiken Fabriksboden. Resten är historia och idag räknar Sandströms med butiker runt om i regionen.
Modekedjans utveckling
Året var 1923 då Matilda och Malcolm Sandström bestämde sig för att öppna en butik i Kisa. Sonen Richard fick också vara med i projektet som skulle visa sig leda till succé. Fabriksboden blev namnet på den nya butiken som öppnade sina dörrar den första oktober. Hit välkomnades Kisabor och Östgötar att handla kläder till både vardag och fest. Sex år senare öppnade Sandströmsfamiljen sin andra butik, men denna gång i “storstan”, närmare bestämt Vimmerby.
Strax innan andra världskriget tog slut startade Sandströms ett dotterbolag som fick namnet Mästersöm. Det var den yngsta sonen Gunnar som fick rådda den fabriksverksamheten. Mästersöm lyckades snabbt bli en av de ledande tillverkarna inom ytterplaggskategorin. Sportmode var också en stor avdelning inom verksamheten där man bland annat sponsrade den svenska OS-truppen med kläder 1956. Gunnar gick bort endast 48 år och butiken såldes inom några år.
Gunnars son, Ola, skulle senare väcka liv åt sin fars företag genom att överta verksamheten. Han utvecklade Mästersöm till att bli en del av modekedjan JC samtidigt som Sandströms fick ingå i Desam, en inköpsorganisation. Olas bror, Mikael, fick ansvaret för Sandströmsbutikerna 1982 och JC-samarbetet tog sig vidare till Göteborg där flera butiker öppnades.
Sandströmsfamiljen är ett svenskt modeföretag som valt att fokusera sin verksamhet på den svenska marknaden. Butiker öppnades i Västervik, Tranås, Linköping, Motala, Norrköping och Vetlanda.
Avtalet med JC löpte ut 2013 och sedan dess har Sandströms fortsatt utvecklas inom den egna modeverksamheten, bland annat med en renovering av den ursprungliga Sandströmsbutiken i Vimmerby. Butiken är idag företagets flagship-butik.