Vad är en catwalk?

Modevärlden har precis som andra branscher och områden sina egna uttryck. Termer som syftar till något som har direkt anknytning till mode, kläder och trender. Många av dessa uttryck är engelskklingande och så kallade lånord.

Inom modesvängen används ordet “catwalk” frekvent, men vad betyder egentligen termen? I den här artikeln kommer vi att berätta mer ingående vad catwalk är och hur ordet uppkommit.

Catwalk – ett podium

Skulle vi rakt av översätta ordet blir catwalk på svenska “kattgång”, men generellt sätt används begreppet som ett lånord på svenska. Catwalk har som begrepp använts i modebranschen under lång tid. Det finns skrivna texter från slutet av 1800-talet där ordet används som en beskrivning av en typ av podium. Dock inte inom modesvängen förrän i början av 1940-talet. Då användes catwalk som en beskrivning för det klassiskt formade podium som modellerna går på under en modevisning. Att det just blev en katt som fick stå symbol för gången är de trippande steg som ofta krävs för att kunna gå på ett långsmalt podium.

Publiken

En catwalk har i regel en omgivande publik som sitter runt detta långsmala podium. Inom modevärlden är de första raderna ägnade till “viktiga” människor. Det kan bland annat vara modejournalister och yrkesfolk som på olika sätt jobbar med mode. Influencers och kändisar med inflytande har ofta en sittplats på de främre raderna.

I vissa fall är en catwalk lite upphöjd från marken, som en liten platå. Andra gånger kan podiet endast vara avskärmat från det övriga golvet, men på samma höjd som publiken sitter på. En catwalk brukar numer även användas inom andra områden så som på konserter eller som scen på nattklubbar.